Moni ei tiedä Suomesta, että maasta löytyy vuosisatojen takainen historiallinen faktajono. Nykyinen Suomi on useiden vuosisatojen historian perillinen, sillä se on ollut tsaarin Venäjän suuriruhtinaskunta, erämaa varhaisen Euroopan reuna-alueella ja merkittävä osa myöhäiskeskiaikaista Ruotsin valtakuntaa.
Suomella on rikas historia myös kummallisista asioista. Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin Suomen outoja historiallisia faktoja.
Kieltolaki toteutettiin Suomessa eri tavalla
Yksi ensimmäisistä asioista, joita Suomen naiset tekivät, kun he saivat äänioikeuden, oli säätää raittiuslait, jotka kielsivät alkoholinkäytön heidän miespuolisilta kollegoiltaan. Tämän seurauksena tuli voimaan Kieltolaki-niminen alkoholikielto, joka oli voimassa vuodesta 1919 vuoteen 1932.
Samoin kuin Yhdysvalloissa, uudet säännökset synnyttivät kokonaisen salakapakoiden, salakuljettajien ja “väkevöityjen” teiden alakulttuurin. Uskotaan, että alkoholikiellon vastustaminen oli osasyynä 85 prosenttiin rikoksista. Kaikki ei kuitenkaan ollut kauheaa; näyttää siltä, että kevytolutta, jonka alkoholipitoisuus oli kaksi prosenttia tai vähemmän, ei katsottu olueksi lainkaan. Jotta pysyt kuitenkin ajan tasalla, nettikasinopelien pelaaminen ei ole kiellettyä Suomessa, ja voit pelata joitakin näistä peleistä NetBet illä.
Skotlantilainen perusti suomalaisen teollisuuden
1820-luvulla kveekarisijoittaja James Finlayson näki heti Tammerforsin kosken mahdollisuudet vesivoiman tuottamiseen. Hänen nimensä yhdistetään nykyään veden äärelle rakentamaansa kuusikerroksiseen tehtaaseen, jossa oli ensimmäisenä Suomessa sähkövalaistus ja joka on edelleen tunnettu Suomessa valmistetuista tekstiileistä, kuten Angry Birds -pussilakanoista ja tunnetuista muumipyyhkeistä.
Omituisen nimityksen “Suomen Manchester” Tampereelle antoi Finlaysonin tehdas. Suomalaiset seurasivat pian perässä, ja läheisen kosken varrella sijaitseva saha haarautui myöhemmin kumi- ja telealalle. Nimensä se sai lähimmän kaupungin Nokian mukaan.
Taru sormusten herrasta sai inspiraationsa suomalaiselta lääkäriltä
1800-luvulla suomalainen lääkäri Elias Lönnrot, joka oli pettynyt elämäänsä syrjäisessä Kajaanin kylässä, teki useita matkoja Karjalan erämaahan kerätäkseen kansantarinoita paikallisilta tarinankertojilta. Seuraavaksi hän pyrki luomaan uudelleen ne mytologiat, joita Suomessa saattoi olla ennen kristinuskon tuloa.
Suuri osa 1800-luvun lopun suomalaisessa kulttuurissa käytetystä ikonografiasta on peräisin sen tuloksena syntyneestä kirjasta, Kalevalan kansallismyytistä, joka käynnisti vallankumouksen suomalaisessa taide- ja taidekäsityössä. JRR Tolkienia se motivoi säveltämään vastaavan “kansallismyytin” englantilaisille. Samalla hän käytti suomea pohjana Quenya-kielelle, korkean haltian kielelle.
10 % Suomesta on poissa
Neuvostoliiton joukot valtasivat Suomen toisessa maailmansodassa. Myöhemmin pohjoismainen valtio kosti allekirjoittamalla natsi-Saksan kanssa kiistanalaisen “yhteissopimuksen”, jossa maat sopivat taistelevansa samaa vihollista vastaan, mutta eivät olleet liittolaisia.
10 prosenttia itäisestä maastaan, mukaan lukien toiseksi suurin kaupunkinsa Viipuri, suomalaiset joutuivat luovuttamaan, vaikka he taistelivat Neuvostoliittoa vastaan rajan tuntumassa umpeen. Sodan jälkeiseen Suomeen jouduttiin sijoittamaan satojatuhansia pakolaisia menetetyistä maista.
Karjalan tasavallassa, Venäjän valtiossa, joka käsittää suuren osan menetetyistä alueista, suomi oli virallinen kieli aina 1980-luvulle asti. Tällä hetkellä on tehty satunnaisia aloitteita sen palauttamiseksi. Nämä ovat joitakin outoja historiallisia faktoja Suomesta.