Matkustaminen EU:n sisällä helpottuu, kun jäsenmaat sopivat tiistaina uusista ei-sitovista matkustussäännöistä, jotka ottavat huomioon ihmisten yksilölliset olosuhteet alkuperämaan terveystilanteen sijaan.
Eurooppa-asioiden ministerien kokouksessa Brysselissä tiistaina sovittiin, että voimassaolevan EU:n digitaalisen COVID-sertifikaatin omaavia matkustajia koskevat vapaan liikkumisen lisärajoitukset, kuten karanteeni ja lisätestaus, poistetaan 1 helmikuuta.
Tämä tarkoittaisi, että jokainen täysin rokotettu, jos viimeisestä annoksesta on kulunut alle 270 päivää tai jokainen tehosterokotteen saanut voisi matkustaa vapaammin uusien sääntöjen mukaisesti.
Lisäksi sallittaisiin 72 tuntia ennen matkaa tehty negatiivinen PCR-testi tai vähintään 24 tuntia ennen matkaa tehty negatiivinen antigeenipikatesti tai todistus COVID-infektiosta toipumisesta 180 päivän sisällä.
Ranskan Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Clément Beaune sanoi, että ajatuksena on keskittyä ihmisiin, ei siihen, mistä he matkustavat.
”Keskitymme enemmän ihmisten yksilölliseen tilanteeseen – joko rokotettuihin tai rokottamattomiin – kuin tietyn maan tai EU-alueen pandemiatilanteeseen. On tärkeää rajoittaa rokottamattomia ihmisiä enemmän,” Beaune kertoi toimittajille tiistaina.
Muutos on vastaus rokotteiden “merkittävään kasvuun” ja Omicron-variantin vakavuuden alenemiseen. Tämä voi olla EU:n ensimmäinen askel kohti epideemistä lähestymistapaa.
Haastattelussa Euronewsin kanssa belgialainen virologi Marc Van Ranst sanoi päätöksen olevan järkevä.
”Uskon, että olemme siirtymässä uuteen pandemian vaiheeseen. Emme vielä kuitenkaan ole niin pitkällä, koska Omicron on hyvin laajalle levinnyt,” Van Ranst sanoi.
”Ja pelkästään se fakta, että monet ihmiset sairastuvat, vaikuttaa yhteiskuntaan. Tämän täytyy laantua ensin. Sama pätee myös sairaaloiden paineeseen, joissa useita Delta-potilaita on edelleen tehohoidossa. Vain sitten voimme lieventää ankaria toimenpiteitä.”
Virologi lisäsi, että ero rokotettuihin kansalaisiin on “huomattava” ja että lisäseurantaa tarvitaan maissa, joissa rokotusaste on alhaisempi.