Vapaa-ajallaan ihmiset mielellään harrastavat, tehden asioita, joista pitävät. Joidenkin lempiharrastus on lenkkeily, toisten vedonlyönti parhailla sivustoilla ja osa taas tykkää kokkailla tai askarrella. Myös sijoittaminen on monen suomalaisen harrastus ja jotkut ovat siitä onnistuneet jopa ammatin itselleen saamaan. Sijoittaminen on jännittävää, haastavaa ja parhaimmillaan palkitsevaa, joten suosio ei ole ihme.
Mikäli ylimääräistä rahaa on saanut esimerkiksi perintönä tai kauppojen myötä, sijoittaminen on myös ehdottomasti suositeltavaa. Sijoittaminen ei kuitenkaan ole pelkästään ruusuilla tanssimista, vaan varjopuolia ja riskejäkin sisältyy siihen. Tässä artikkelissa esittelemme sijoittamisen hyötyjä ja riskitekijöitä.
Milloin sijoittaminen on järkevää?
Sijoittaminen on aina järkevää, mikäli siihen on varaa. Monet laittavat esimerkiksi palkasta mahdollisesti jäävät ylimääräiset rahat sijoituksiin ja sama pätee mahdollisissa bonuksissa tai perinnöissä. Joillakin tapana laittaa lapsilisät kuukausittain suoraan sijoitusrahastoon.
Sijoittaminen on nimittäin pitkässä juoksussa kannattavaa ja oikeilla sijoituksilla myös lyhytaikaiset riskit pystyy minimoimaan. Sijoittaminen sen sijaan ei ole järkevää, mikäli tämän vuoksi joutuu karsimaan tavallisesta elämästä, eikä myöskään lainarahalla kannata sijoittaa, koska riskit ovat kuitenkin aina olemassa.
Mitä hyötyä sijoittamisesta on?
Sijoittaminen on mielenkiintoinen harrastus, joka haastaa omia älynystyröitä, tuottaa jännittäviä hetkiä ja onnistumisen riemua sekä myös välillä pettymyksiä ja karvaita tappioita. Sijoittamisen suuri hyöty on tietenkin mahdollisuus luoda tuloja. Mikäli kaikki menee nappiin, sijoittamisen tuomat tuotot voivat olla hyvinkin suuria. Pitkässä juoksussa sijoittaminen tuo aina tuloja, joten omaisuuden makuuttaminen pelkästään kassakaapissa tai pankkitilillä ei ole järkevää. On monia sijoituskohteita, joissa rahojen menettämisen riski on lähes olematon, joskin vastaavasti tuotto-odotuksetkaan eivät ole yhtä suuria kuin joissakin enemmän riskejä sisältävissä sijoituskohteissa.
Monet sijoittamisen asiantuntijat suosittelevatkin sijoitusten hajauttamista, jolloin riskejä saa entisestään pienennettyä, mutta samalla myös tuotto-odotuksia nostettua. Hajautetuilla sijoituksilla yhden sijoituskohteen mönkään meneminen ei vielä vie koko sijoituspääomaa.
Mitä riskitekijöitä sijoittamisessa on?
Huonojen sijoitusten tekeminen voi johtaa pääoman hupenemiseen. Tätä voi välttää tosiaan hajauttamalla sijoituksia tai välttämällä riskialttiita sijoituskohteita. On myös hyvin tärkeää olla sijoittamatta ns. talousrahoja lainkaan, sillä normaalielämän ei tule vaarantua sijoittamisen vuoksi. Lainarahalla sijoittaminen ei ole suositeltavaa, koska sen lisäksi, että lainan takaisin maksaminen vaarantuu, niin lainoilla on myös korko, joten sijoitusten tuoton on ylitettävä myös lainan korko, jotta sijoittaminen olisi kannattavaa.
Kukaan ei varmasti sijoita tarkoituksella huonosti, mutta joskus ennusmerkit lukee väärin tai ylioptimistisesti tai kuuntelee väärien henkilöiden neuvoja. Tässä auttaa tarkempi perehtyminen sijoituskohteisiin ja raaka opiskelu. Sijoittamisesta löytyy paljon asiantuntevaa materiaalia jo pelkästään internetistä, mutta myös aihetta käsitteleviä kirjoja on valtava määrä.
Yksi riski, joka varsinkin kokemattomilla sijoittajilla on erityisen vaarallinen, on ylireagointi. Mikäli jonkun osakkeen tai muun sijoituskohteen arvo nousee, niin ylireagoiva saattaa unohtaa hajautuksen ja sijoittaa kyseiseen kohteeseen suuremman osan sijoituspääomastaan, kuin olisi järkevää tai realistista. Tällöin sijoittaja ottaa tarpeettoman riskin väärin perustein ja huonoimmassa tapauksessa kärsii suuret tappiot.
Mitä sijoituskohteita on olemassa?
Tunnetuin sijoituskohde on osakkeet. Osakkeisiin sijoittaminen tapahtuu avaamalla ensin osakkeille tili yhdessä lukuisista palveluista ja sitten valitsemalla vaihtoehdoista osakkeet, joihin haluaa sijoittaa. Ennen sijoittamista on tietenkin järkevää perehtyä eri vaihtoehtoihin mahdollisimman tarkasti. Osakerahasto on usein riskittömämpi vaihtoehto kuin yksittäinen osake, sillä silloin rahasto-osuuden omistaja omistaa pienen osan jokaisesta rahastosta olevasta osakkeesta.
Osakkeiden lisäksi on mahdollista sijoittaa esimerkiksi kiinteään omaisuuteen, kuten asuntoihin tai liiketiloihin tai esimerkiksi metsään. Näissä tapauksissa tuotot tulevat esimerkiksi vuokratuloista tai metsän kohdalla myynnistä. Menot taas muun muassa vastikemaksuista ja ylläpito-, työvoima- ja kunnostuskuluista.
Muita mahdollisia sijoituskohteita ovat esimerkiksi velkakirjat, korkosijoitukset, valuutat ja raaka-aineet.