Tiesitkö, että hakkerit iskevät maailmanlaajuisesti noin 2 240 kertaa päivässä aiheuttaen vahinkoa niin yrityksille kuin talouteen. Näillä teoilla voi myös olla vaikutusta jokaisen henkilökohtaiseen elämään.
Hakkerointi, tietojenkalastelu, tietovuodot ja muut kyberuhat ovat ilmastonmuutoksen kanssa yksi isoimmista globaaleista riskeistä. Tästä syystä yksi EU:n tärkeimmistä prioriteeteista on tehdä internetistä turvallisempi paikka jokaiselle.
Tämä tarkoittaa etenkin henkilötietojesi suojaamista internetin selaamisen tai esimerkiksi nettikasino -sivustolla asioimisen aikana, mutta myös keskeisimpien infrastruktuurien suojaamista kyberhyökkäyksiltä ja uusien teknologioiden riskien harkitsemisen varmistamista.
Miten tämä kaikki tehdään? Tässä 5 keinoa, joilla EU pyrkii pitämään sinut turvassa verkossa.
EU:n erilaiset turvallisuustoimet turvalliseen asiointiin netissä
Ajattele ennen klikkausta
EU on viime vuosina painottanut ihmisille sitä, että heidän kannattaa miettiä kahdesti ennen kuin klikkaa jotain verkossa. Tästä hyvänä esimerkkinä on ollut ThinkB4UClick-kampanja, jolla on pyritty lisäämään tietoisuutta internetin riskeistä.
Verkossa asioimisen turvallisuudessa on kyse pitkälti perusasioista. Pidä esimerkiksi nämä asiat mielessä:
- Älä klikkaa mitään epäilyttävää
- Käytä viruksentorjuntaohjelmaa
- Suosi erilaisia vahvoja salasanoja
- Pidä laitteet lukittuna, kun et käytä niitä
Pienten lasten suojeleminen
Nykypäivän nuoret eurooppalaiset kasvavat Instagramin, TikTokin ja YouTuben parissa. Internet avaa omia monenlaisille uusille kokemuksille, jotka stimuloivat luovuutta ja oppimista.
Ikävä kyllä lapset ovat myös alttiita esimerkiksi nettikiusaamille. Tästä syystä EU on ottanut käyttöön monia toimenpiteitä suojellakseen heitä ja edistääkseen lasten digitaalista lukutaitoa.
EU tarjoaa esimerkiksi tukiverkoston jokaiselle Euroopan maalle, jossa on Safer Internet -keskus. Kyseiseen keskukseen voi soittaa maksutta ja sieltä voi pyytää apua asiantuntijoilta esimerkiksi tietosuojaan ja verkkoyksityisyyteen liittyen.
3) Digitaaliset taidot pyörittävät maailmaa
EU on ottanut johtoaseman kyberturvallisuuden osaamisessa ja se on ryhtynyt moniin toimiin edistääkseen digitaalisten taitojen kehittämistä entisestään. Tämä on onnistunut esimerkiksi koulutuksen modernisoinnilla.
EU myöntää apurahoja erilaisten tutkintojen suorittamiseen ja edistää osaamisen täydentämistä sekä uudelleenkoulutusta erityisesti niillä aloilla, jotka liittyvät digitaalisuuteen.
Ja kun IT- ja kyberturvallisuusammattilaiset ovat koulutetumpia ja osaavampia, on kaikkien asiointi verkossa turvallisempaa.
4) Tiukkojen EU-säädösten ansiosta yksityisyydelläsi on merkitystä
Kun käytät nettiä, annat usein useille palveluntarjoajille ja verkkosivuille luvan käyttää henkilökohtaisia tietojasi, kuten nimesi, osoitteesi ja pankkikorttitietosi. Nämä annetaan usein vastineeksi jostakin tiedosta tai palvelusta.
EU:n säännöt, kuten yleinen tietosuoja-asetus (GDPR), varmistaa seuraavat asiat:
- Tietoja käsitellään huolellisesti
- Tiedot eivät päädy vääriin käsiin
- Sinulla itsellä on mahdollisuus hallita tietojen käyttöä paremmin
EU on ylpeä siitä, että sillä on maailman vahvimmat ja moderneimmat tietosuojakäytännöt, joista on pikkuhiljaa tulossa maailmanlaajuinen standardi.
5) Disinformaation torjuminen
Ei, maapallo ei ole litteä, eikä 5G aiheuta ihmisille sairauksia. Vaikuttaa hyvin selkeältä ja järkevältä, mutta silti erityisesti verkossa liittyy hyvin paljon disinformaatiota oikeastaan kaikenlaisiin asioihin liittyen.
Disinformaation jakamisella voi olla monia kauaskantoisia seurauksia. Se on uhka demokraattiselle keskustelulle ja vaarantaa terveytemme, turvallisuutemme ja ympäristömme.
Siksi EU pyrkii tarjoamaan selkeän, kattavan ja laajan joukon erilaisia toimenpiteitä verkossa, joilla pyritään ehkäisemään disinformaation leviäminen.
Kaiken lisäksi Euroopan Unionin kyberturvallisuusvirasto ENISA työskentelee useiden eri aiheiden parissa, jotka liittyvät esimerkiksi verkkojen suojaamiseen, sähköisiin terveysjärjestelmiin ja moneen muuhun.
Se tarjoaa tukea kaikille EU-maille ja varmistaa, että kyberturvallisuus on taattu kaikilla EU-alueilla. ENISA:n tehtävänä on kaikin puolin valmistaa Eurooppaa tulevaisuuden kyberhaasteisiin.
Näiden lisäksi EU pyrkii turvaamaan esimerkiksi sen, että verkko-ostoksen ja erilaisten pankkisiirtojen tekeminen on mahdollisimman turvallista.